Letsel na arbeidsongeval of bedrijfsongeval?

Ben jij betrokken geraakt bij een bedrijfsongeval? Of is een familielid of bekende van jou slachtoffer geworden van een bedrijfsongeval? In beide situaties komt er veel op je af. Om niet verstrikt te raken in het oerwoud van informatie, hebben wij de belangrijkste vragen en antwoorden voor jou op een rij gezet.

1. Wat moet ik doen na een bedrijfsongeval?

Het eerste wat je moet doen wanneer jezelf of een bekende betrokken is geraakt bij een bedrijfsongeval, is nagaan of er letselschade is. Soms is dit meteen duidelijk (bijvoorbeeld als er een wond is ontstaan), maar soms is het minder duidelijk (bijvoorbeeld wanneer iemand van een trap is gevallen). Raadpleeg in beide gevallen meteen een arts om na te gaan wat de ernst van de letselschade is. Daarnaast is het zaak de werkgever, in het geval hij nog niet geïnformeerd is, zo spoedig mogelijk op de hoogte te stellen van het arbeidsongeval.

Nadat medische zorg geregeld is en jij de belangrijkste partijen hebt geïnformeerd over het bedrijfsongeval kun je overgaan tot de formele procedure, zoals het nagaan van aansprakelijkheid en het verkrijgen van een schadevergoeding.

Als er sprake is van een ernstig bedrijfsongeval met een ziekenhuisopname of met blijvend letsel tot gevolg, dan is de werkgever verplichting om de Inspectie SZW in te schakelen. Doet de werkgever dat niet, dan kun jij of kan iemand anders de Inspectie SZW ook zelf inschakelen. Dit kan met behulp van een online meldformulier op de website van de Inspectie SZW.

2. Kan ik mijn werkgever aansprakelijk stellen na een bedrijfsongeval?

Wanneer jij het slachtoffer bent geworden van een arbeidsongeval is het mogelijk om jouw werkgever hiervoor aansprakelijk te stellen. In Nederland wordt er veel waarde gehecht aan het feit dat een werknemer zijn werkzaamheden in een veilige omgeving uit kan voeren. De werkgever moet alle mogelijke maatregelen (die redelijkerwijs te nemen zijn) hebben genomen, om te voorkomen dat zijn werknemer schade lijdt bij het uitoefenen van zijn taken. Heeft de werkgever er niet alles aan gedaan om het ongeval te voorkomen, dan is hij aansprakelijk. Het is dus denkbaar dat ook in jouw geval de werkgever verantwoordelijk is voor het ongeval en dat jij hem hiervoor aansprakelijk kunt stellen.

3. Kan ik een schadevergoeding of uitkering krijgen na een bedrijfsongeval?

Of jij een vergoeding kunt krijgen na een bedrijfsongeval hangt van meerdere factoren af. Er zal ten eerste bewijs aangedragen moeten worden om jouw werkgever aansprakelijk te stellen, bijvoorbeeld in de vorm van een medisch dossier, foto’s of andere documenten. Je hoeft niet de precieze toedracht van het ongeval te bewijzen. Het is voldoende dat je kunt bewijzen dat je letselschade hebt opgelopen tijdens het werk. Vervolgens is het aan de werkgever om aan te tonen of hij zijn zorgplicht wel of niet voldoende heeft nageleefd. Kan hij dat niet aantonen of hij had hij voor een veiligere werkomgeving moeten zorgen, dan is de werkgever aansprakelijk.

Wellicht vind jij het lastig of ongemakkelijk om jouw werkgever aansprakelijk te stellen (hoewel ze hiervoor doorgaans goed verzekerd zijn) of ontbreekt het jou aan de kennis en ervaring om een letselschadezaak aan te spannen. In beide gevallen raden wij jou aan om een letselschade advocaat of jurist in de arm te nemen. Letselschade advocaten en juristen zijn specialisten die alles weten van het proces van aansprakelijk stellen tot het claimen van een schadevergoeding. Kennis die ze inzetten om alleen jouw belangen te behartigen en niet die van jouw werkgever. Door het inschakelen van een specialist maak jij de meeste kans op een uitbetaling van een schadevergoeding.

Direct jouw letselschade melden of gratis persoonlijk advies?

Bekijk hier het stappenplan voor het claimen van jouw letsel ›

Snel en in jouw regio

Binnen 1 werkdag persoonlijk advies

Waar diverse grote rechtsbijstandverzekeraars soms tot zelfs meer dan 14 werkdagen nodig hebben om een eerste inhoudelijke reactie te geven op jouw claim, nemen de letselschadespecialisten van ikhebletsel.info gegarandeerd binnen 1 werkdag contact met je op. Meestal wordt zelfs al binnen enkele werkuren persoonlijk contact met je opgenomen voor een eerste telefonisch advies.

En indien gewenst wordt jouw letselschade meteen in behandeling genomen. Mocht dat nodig zijn, dan wordt er ook direct een afspraak bij jou thuis of op kantoor gemaakt voor een intakegesprek.

Wij werken altijd in jouw eigen regio

Omdat wij samenwerken met verschillende letselschade advocaten & letselschade experts door heel Nederland, is er altijd een specialist te vinden die in jouw eigen regio werkzaam is. De praktijk heeft ons geleerd dat dit de behandeling van de letselschade te allen tijde bevordert. Slachtoffers vinden het ook prettig dat hun eigen belangenbehartiger dichtbij te bezoeken is voor letselschade hulp.

Onze specialisten zijn onder andere werkzaam in de regio’s: Amsterdam, Rotterdam,
Den Haag, Utrecht, Breda, Eindhoven en Maastricht. In elk geval helpen wij jou vanuit ons netwerk altijd verder naar een specialist in jouw regio.