Wat is letselschade?
Letselschade is de lichamelijke of geestelijke schade die iemand oploopt als hij het slachtoffer is van een ongeval. De meest voorkomende oorzaak is een verkeersongeval. Maar letselschade kan ook optreden door een ongeval op het werk; ook wel arbeidsongeval of bedrijfsongeval genoemd. Verder kan er ook letselschade ontstaan als gevolg van een medische fout (foutieve behandeling) door een arts of in een ziekenhuis. Hiernaast kan letselschade ontstaan als gevolg van een mishandeling, een beet van een hond, een ongeval met een paard of door een valpartij door bijvoorbeeld een losliggende stoeptegel.
Bij geestelijk letsel valt bijvoorbeeld te denken aan angstklachten, een PTSS (post traumatisch stress syndroom), een burn-out, of een depressie.
De schade die als gevolg van het lichamelijke en/of geestelijke letsel ontstaat, wordt letselschade genoemd. De schade kan onder andere bestaan uit: kledingschade, reiskosten, medische kosten, hulp in de huishouding, verlies van inkomsten, studievertraging, kosten van hulpmiddelen, juridische kosten enzovoorts. Hiernaast bestaat er ook recht op smartengeld. Dat is een geldbedrag als vergoeding voor het ontstane verdriet, de geleden pijnen en ongemakken en de verminderde levensvreugde.

Wanneer schadevergoeding bij letselschade
Volgens het Nederlands recht kan iemand met letselschade aanspraak maken op een schadevergoeding en/of smartengeld als iemand anders hiervoor aansprakelijk is. De schade die door het letsel ontstaat, kan meestal verhaald worden op de verzekering van de tegenpartij; degene die aansprakelijk gesteld kan worden voor het letsel. Om schadevergoeding te krijgen dient een letselschadezaak te worden aangespannen door een letselschade specialist. Een letselschade advocaat of jurist behartigt hierbij alleen jouw belangen en begeleidt je in het traject: van het aansprakelijk stellen tot en met het claimen van smartengeld.
De hoogte van een schadevergoeding en/of de smartengeld uitkering hangt af van vele factoren en is niet via een simpele rekenformule te berekenen. De aard en ernst van het letsel, psychische of fysieke beperkingen en de leeftijd van het slachtoffer, zijn bijvoorbeeld een aantal factoren die meewegen. De hoogte van de bedragen die worden uitgekeerd is hierdoor steeds per geval verschillend. Om hierover meer te weten te komen raden wij je aan een letselschade advocaat of specialist in te schakelen.
Wist je dat in Nederland rechtsbijstand bij letselschade gratis is? Dit betekent dat jouw letselschade advocaat of specialist geen kosten bij jou in rekening brengt, maar deze rechtstreeks vergoed kan krijgen via de verzekeraar van de tegenpartij. Jij kunt dus kosteloos een letselschadezaak laten opstarten door de belangenbehartiger van jouw keuze. Meld jouw letsel via IkhebLetsel.info en wij helpen je hierbij, geheel vrijblijvend en kosteloos!
Direct jouw letselschade melden of gratis persoonlijk advies?
Bekijk hier het stappenplan voor het claimen van jouw letsel ›